A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Folyamatos fűtés leolvasztás alatt?

A direkt elpárologtatós kültéri egységekkel történő légkezelő fűtést a tervezők eddig nem szívesen preferálták, mert a kültéri egység a leolvasztási időszak alatt nem minden esetben tudja az állandó befújt hőmérsékletet tartani.

50 kW-os teljesítmény igény felett egyes VRF rendszer gyártók 2-3 db kültéri egység egy hűtőkörre kötésével tudnak váltott leolvasztást biztosítani, ezáltal némi fűtési teljesítményt is biztosítani a légkezelő kalorifernek, de ennél kisebb teljesítmény igény esetén általában a kültéri egység ha leolvaszt, akkor a légkezelő ventilátorát le kell állítani, vagy visszakeverést alkalmazni, ugyanis a leolvasztás során a hővisszanyert frisslevegő utófűtés nélküli befúvása komfort problémát okoz.

A Mitsubishi Electric Mr. Slim sorozatú, 3,5-25 kW hűtőteljesítményű kültéri egységei a fenti problémára kínálnak megoldást. Mivel az expanziós szelep a kültéri egységben kapott helyet, így mindössze vegytiszta rézcsővel össze kell csövezni a kültéri egységet a tőle 5-50 m-re levő légkezelő kaloriferével. A Mr. Slim sorozatú kültéri egységek PAC-IF013 nevű kaszkád vezérlője max. 6 db kültéri egységet képes egy rendszerként vezérelni.

Ez nem csak azt jelenti, hogy a szükséges hűtési vagy fűtési teljesítményt a kaszkád vezérlő a kültéri egységek megfelelő számának bekapcsolásával éri el, üzemidő kiegyenlítés érdekében rotálja a berendezéseket, hibajel esetén készenlétben lévő kültéri egységet beléptet, hanem a kültéri egységeket úgy lépteti be, hogy a kaszkád rendszer szezonális hatékonysága minden pillanatban a lehető legmagasabb legyen.

A kaszkád vezérlő hűtés – fűtés jelet, valamint 0-10V-os, vagy 4-20mA-es jelet kap a kért befújt levegő hőmérséklet alapján a légkezelő vezérlőtől.

A kaszkád vezérlő egyedülálló tulajdonsága, hogy a kültéri egységek leolvasztását is képes rotálni, és garantálni, hogy egyszerre maximum egy kültéri egység fog leolvasztani. Mivel a kültéri egységek a leolvasztás megkezdése előtt 1 perccel adnak „elő-leolvasztás” jelet, így a kaszkád vezérlő már akkor el tudja kezdeni a szükséges beavatkozást, amikor még a leolvasztás el sem kezdődött. Ezzel az intelligens megoldással biztosítható, hogy télen is folyamatos fűtést biztosítsunk a légkezelő számára.

Egy példa: 0°C külső hőmérséklet, ekkor történik a legtöbb leolvasztás. A légkezelő forgódobos hővisszanyerője az elszívott 22°C-os levegő hőtartama segítségével a 0°C-os levegőt akár 16-17°C-ra is képes felmelegíteni (a méretezés a -15°C-os frisslevegő 13°C-osan lép ki a hővisszanyerőből), ezt 22°C-ra a tervezett 4 helyett 3 kültéri egység is képes felfűteni, mivel 0°C külső hőmérséklet esetén a kültéri egység 25%-kal nagyobb fűtési teljesítményre képes, mint -15°C külső hőmérséklet esetén.

A kaszkád vezérlő az energiahatékonyság maximalizálása érdekében lehet, hogy mind a 4 kültéri egységet részterhelésen járatja, de ha az egyik kültéri egységnek le kell olvasztani, akkor a továbbra is fűtést biztosító kültéri egységek kompresszor fordulatát megemeli, az így adódó többlet fűtési teljesítmény képes mind a leolvasztáshoz, mind a frisslevegő utófűtéséhez megfelelő mennyiségű energiát biztosítani.

Ezt a megoldást már akár 7 kW hűtési teljesítmény igényű légkezelőre is lehet alkalmazni, ekkor 2 db 3,5 kW-os kültéri egység fog kaszkád üzemben dolgozni.

A több kültéri egységgel üzemelőlégkezelők további előnye a fokozott üzembiztonság, mivel egy kültéri egység esetleges meghibásodásakor a rendszer, ha csökkentet légszállítással is, de emberi beavatkozás nélkül tovább üzemeltethető.

Nagy Roland