A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Hibrid VRF-rendszerek R32 hűtőközeggel

A Mitsubishi Electric Frankfurtban, a 2019-es ISH-n mutatta be azt az R32 hűtőközeggel üzemelő Hibrid VRF rendszerét, ami már ma teljesíti az EU 2030-ra megkövetelt CO2 ekvivalenst.

A hibrid VRF egyedülálló megoldásként egyesíti a korszerű technológiát a környezettudatossággal.

A hibrid VRF-rendszerek meggyőző választ adnak a hűtőközeggel kapcsolatos kérdésekre és irányadó technológiává teszik a két energiahordozót.

A City Multi Hibrid VRF-rendszer, röviden a HVRF, a világon az első olyan kétcsöves rendszer, amely egyidejűleg hűtésre és hővisszanyeréses fűtésre is képes, így kombinálva egymással a közvetlen elpárologtatású és a vízhűtéses rendszer előnyeit.

A HBC vezérlő

A hibrid VRF-rendszerek központi eleme az úgynevezett hibrid BC (HBC) vezérlő. A HBC lemezes hőcserélővel van felszerelve, amelyben végbemegy a hűtőközeg és a víz közötti hőcsere. A kültéri egység és a hibrid BC vezérlő között a hűtőközeg az energiahordozó; majd a HBC vezérlőtől hűtött vagy fűtött víz halad a beltéri egységekhez. Az energiatakarékos, frekvenciaváltós szivattyúk az akár 60 méter távolságban lévő beltéri egységig is eljuttatják a vizet. Az épületen belüli energiaátadási folyamatban a hibrid VRF-rendszer nem csak innovatív, hanem egyedülálló megoldás is a piacon.

Jövőbe mutat

A Hibrid City Multi rendszert a magas hatékonyság- és komfortigényű,modern épületarchitektúrák elvárásainak megfelelően fejlesztették ki. A szállodák, irodaépületek modern kialakítása, az épületek szigetelésével kapcsolatos szigorodó előírások, valamint a számítógépek, nyomtatók vagy szerverszobák által okozott belső hőterhelés fokozott követelményeket támasztanak a rugalmas és kidolgozott klíma-, szellőztetés- és fűtéstechnikával szemben. A szállodai szobák, irodák klimatizálása során a nagy fokú üzembiztonság mellett elsődleges szempont a maximális kényelem. Azonban a törvényhozók is mindig új feltételeket állítanak a klímatechnológiai ipar számára. Így például az F-gáz rendelet előírja a részlegesen fluorozott szénhidrogének radikális csökkentését 2030-ig.

Ennek az igénynek már ma megfelelünk:A Hibrid VRF-rendszer egyértelműen csökkentett hűtőközeg-mennyiséggel működik és rugalmasan átállítható a későbbi alternatív hűtőközegekre. Ezen túlmenően a víz mint hőhordozó közeg használatával a DIN EN 378 nem kerül alkalmazásra az egyes helyiségekben – ez különösen a szállodák klimatizálásához tervezett rendszereknél jelent egyértelmű előnyt.

A Hibrid City Multi rendszer speciális kialakításának köszönhetően magasabb kifúvási hőmérsékletet biztosít a beltéri egységeknek, ami tovább növeli a kényelmet. A rendszerhez kifejlesztett beltéri egység lehet kazettás, padlón álló burkolat nélküli, légcsatornázható és a hotelszobákhoz kifejlesztett álmennyezeti típus. Mivel a beltéri egységekben víz áramlik, még a legkisebb helyiségekben is kizárt, hogy problémát okozzon a maximális hűtőközeg töltetmennyiség, ami a direkt párologtatási rendszerek esetén előfordulhat.

A modern Hibrid VRF rendszerek City Multi VRF kültéri egységekkel működnek, amelyekben R32 hűtőközeget használnak. A csökkentett hűtőközeg-mennyiség és az alacsony GWP-érték kombinációja 21% alá csökkenti a berendezésre jellemző CO2 egyenértéket az R410A-val működő hagyományos VRF rendszerekhez képest. Így már ma teljesül az F-gázokra vonatkozóan 2030-tól érvényes kvóta.

Nagy Roland