A weboldal használatával elfogadod a mi
cookie kezelésünket!

Szerver termek hűtése direkt elpárologtatós klímaszekrényekkel

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző, nagyobb hűtési igényű szervertermek és telekommunikációs helyiségek, amelyeket az év 365 napján folyamatos és megbízható hűtéssel kell ellátni.

Ezen helyiségek esetén előfordulhat, hogy nemcsak a hőmérsékletet, hanem a páratartalmat is szabályozni kell. Az üzembiztonság érdekében tartalék berendezést javasolt telepíteni, hogy az esetleges hiba esetén továbbra is biztosított legyen a folyamatos hűtés.

A direkt elpárologtatós rendszerek jól alkalmazhatók ilyen környezetben: a fajlagos csőátmérők kisebbek, mint a folyadékhűtős rendszerek esetén, kiváló energiahatékonysággal rendelkeznek, kompakt kivitelüknek köszönhetően nem szükséges egyéb vízköri elem telepítése és a csövezés fagymentesítéséről sem kell gondoskodni. Ha a helyiség külső fallal rendelkezik, akkor a rendszer hatékonyságát tovább növelhetjük automatikusan vezérelt szabadhűtéssel („free cooling”).

Ez esetben télen, vagy átmeneti időszakban, amikor a környezeti levegő hőmérséklete kellően alacsony, akkor ezen külső levegő hozzákeverésével csökkenti a berendezések villamos teljesítmény felvételét, növeli a rendszer hatékonyságát és a gépek élettartamát. A direkt elpárologtatós rendszerek nagyobb csövezési távolságok esetén is alkalmazhatóak, akár 100 méter egyirányú távolságig.

A rendszer felépítését tekintve két fő egységből áll: a kültéri egység és a beltéri egység, amely jelen esetben maga a klímaszekrény. Egy további előnye a direkt elpárologtatós rendszer alkalmazásának, hogy a kompresszor a Split kültéri egységben helyezkedik el.

A klímaszerkényeknek két típusa elérhető: az álpadlóba fújó kivitel és a felülfújó kivitelű. A kétféle kivitelnek köszönhetően könnyedén illeszkednek többféle beépítési környezetbe, akár álpadlóval rendelkező helyiségbe, akár álpadló nélküli termekbe. A felülfújó kivitelű klímaszekrény kiegészíthető egy befúvó idommal is, amelynek köszönhetően optimális lesz a befújt levegő iránya.

A klímaszekrények alkalmazhatók hűtésre, fűtésre (elektromos fűtőelem segítségével), szárításra és nedvesítésre, nem szükséges más berendezés a levegő hőmérsékletének és páratartalmának a szabályozására.

A direkt elpárologtatós klímaszekrények teljesítmény tartománya 6 – 44 kW-os méretig terjed, amely a kisebb teljesítmények esetén egy Split, míg a nagyobb teljesítmények esetén pedig két Split kültéri egységet jelent.